Esprit de Genève
Vintage 2023

Vintage 2023

L' ESPRIT DE GENÈVE – AN EXCEPTIONAL WINE

After several years of work, the project to create a superior red wine that would serve as an ambassador of all Geneva wines came to fruition with the 2004 vintage. The blend takes its name from, and illustrates, the Spirit of Geneva which stands for openness, spirituality, humanism, diversity, innovation and quality.

L'Esprit de Genève is produced by 15 Geneva winemakers whose aim it is to make the canton’s wines better known beyond its borders. Underpinning the intention, and indeed one of the inducements to creating this specialty wine in the first place, is the extremely positive reaction to Geneva wines – noted during periodic trials over the years – of wine lovers in other areas, particularly the German-speaking part of Switzerland.

The composition of this red blend, which may be partially or totally oak-aged, is based on the complementarity of three varieties with proven qualities. These varieties are also strongly associated with fine Geneva wines. Low-yield Gamay contributes fruit, spicy notes, and freshness. The canton’s two other flagship grapes, Gamaret and Garanoir, add to the harmony of the whole, the first by providing concentrated tannins and structure, the second by adding roundness and finesse. To complete and personalize their blend, each winemaker is free to draw on a wide range of other red varieties grown in Geneva.

The quality of the results is ensured by strict production regulations set down in a charter. Each vintage, which is signed by the winemaker, must win the approval of a tasting panel before it can be marketed.

 

1. Thierry Anet, Domaine de la République et Canton de Genève

25% de Gamay, 25% de Garanoir. Elevés en fût de chêne : 25% de Gamay, 25% de Gamaret,.
Adresse : Rte de Soral 93 - 1233 Lully Tél. 022 388 71 09

2. Florian Barthassat, La Cave de Genève

50% de Gamay. Élevé en fût de chêne : 40% de Gamaret, 10% de Merlot.
Adresse : Rue du Pré-Bouvier 30 - 1242 Satigny Tél. 022 753 11 33

3. Justine et Christophe Batardon, Domaine de la Mermière*

8% de Pinot Noir. Élevés en fût de chêne : 59% de Gamay, 25% de Gamaret et 8% de Galotta.
Adresse : Rue du Faubourg 9 - 1286 Soral Tél. 022 756 19 33

4. Bernard Bosseau, Cave de Sézenove

Élevés en fût de chêne : 50% de Gamay, 30% de Gamaret et 20% de Merlot.
Adresse : Vieux Chemin de Bernex 86 -1233 Bernex Tél. 022 850 09 59

5. Nicolas Cadoux, Domaine des Graves

50 % de Gamay. Élevés en fût de chêne : 30% de Gamaret et 20% de Galotta.
Adresse : Route de Forestal - 1285 Athenaz Tél. 022 756 28 81

6. Bernard et Olivier Conne, Domaine des Charmes*

50% de Gamay. Élevés en fût de chêne : 20% de Gamaret, 30% Merlot.
Adresse : Rte de Crédery 11 - 1242 Peissy Tél. 022 753 22 16 

7. Jérôme Cruz et Tanguy Lenoble, Domaine de Beauvent*

20% de Divico Élevés en fût de chêne : 50% de Gamay, 30% de Gamaret.
Adresse : Route de Bernex 265 bis - 1233 Bernex Tél. 022 757 11 96

8. Céline Dugerdil, Domaine de la Printanière*

Élevés en fût de chêne : 50% de Gamay, 30% de Gamaret, 20% de Merlot.
Adresse : Route d'Avully 104 - 1237 Avully Tél: 022 756 25 22

9. Sophie Dugerdil, Domaine Dugerdil Dardagny*

20% de Garanoir Élevés en fût de chêne : 50% de Gamay, 17% de Syrah, 13% de Garanoir.
Adresse : Rte du Mandement 452 - 1283 Dardagny Tél 022 754 02 90

10. Antoine, Lucas et Xavier Dupraz, Domaine des Curiades

Élevés en fût de chêne : 50% de Gamay, 50% de Gamaret.
Adresse : Chemin des Curiades 49 - 1233 Lully Tél: 022 757 28 15

11. Stéphane et Léo Dupraz

50% de Gamay, 30% de Gamaret. Élevés en fût de chêne : 10% de Gamaret, 10% de Merlot.
Adresse : Route de Rougemont 41 - 1286 Soral Tél: 022 756 20 35

12. Emilienne Hutin Zumbach, Domaine Les Hutins*

32% de Gamay. Élevés en fût de chêne :  30% de Gamaret, 15% de Merlot, 18% de Gamay, 5% d'Ancellota.
Adresse : Chemin de Brive 8 - 1283 Dardagny Tél. 022 754 12 05

13. Josef Meyer et Julien Morel, Domaine Château du Crest

Élevés en fût de chêne : 50% de Gamay, 25% de Gamaret, 17% de Merlot, 8% de Garanoir.
Adresse : Route du Château du Crest 40 - 1254 Jussy Tél. 022 759 06 11

14. Philippe Meylan, Domaine de la Guérite

Élevés en fût de chêne : 50% de Gamay, 20% de Gamaret, 20% de Merlot, 10% de Garanoir.
Adresse : Chemin de Beaupré 4 - 1251 Gy Tél. 079 613 19 30

15. Sarah et Roger Meylan, Domaine de la Vigne Blanche*

Élevé en fût de chêne: 50% de Gamay, 30% de Gamaret, 20% de Cabernet-Sauvignon.
Adresse : Route de Vandœuvres 13 - 1223 Cologny Tél. 076 396 80 34 

16. Nicolas Seiler et Guillaume Van Berchem, Château des Bois

Élevés en fût de chêne : 50% de Gamay, 22.5% de Gamaret et 22.5% de Garanoir et 5% de Cabernet-Sauvignon.
Adresse : Route de la Combe d'Ornex 10, 1242 Satigny Tél. 022 341 30 51

17. André Serex, Les Vallières

29% de Garanoir. Élevés en fût de chêne : 57% de Gamay, 14% de Merlot.
Adresse : Route de Charny 36 - 1242 Satigny Tél. 022 753 16 04 

18. Philippe Villard, Domaine Villard & Fils

Élevés en fût de chêne : 50% de Gamay, 30% de Gamaret, 20% de Divico.
Adresse : Rue Centrale 46 - 1247 Anières Tél 022 751 25 56

 

* Organic farming